Naša pokožka, najväčší orgán v tele, odráža stav nášho vnútorného zdravia a starnutia. Som zástancom toho aby sa na tanieri objavovali potraviny, ktoré sú bohaté na vitamíny, karotenoidy a flavonoidy a mnoho ďalší rastlinných zložiek, ktoré majú antioxidačné vlastnosti a udržujú našu pleť žiarivú a mladistú. Tu sú niektoré z mojich obľúbených, ktoré by v tvojom jedálničku nemali chýbať.
Mandle, špenát a slnečnicové semienka:
Príjem vitamínu E v prírodnej forme pomáha chrániť pokožku proti voľným radikálom. Taktiež chráni pokožku pred negatívnymi účinkami spôsobenými UV žiarením, tým že pôsobí ako antioxidant. Vitamín E dodáva pokožke vlhkosť a tým ju udržuje hydratovanú.
Mrkva, tekvica, sladké zemiaky, mango a papája:
Vyššie uvedené ovocie a zelenina sú príkladmi antioxidantu B-karoténu, ktorý poznáme aj ako pigment, ktorý dodáva ovociu a zelenine oranžovú farbu. Beta karotén je taktiež antioxidant, ktorý chráni pokožku pred škodlivým UV žiarením. V štúdií so zdravými dobrovoľníkmi sa vykonávalo 12-týždňové perorálne podávanie beta-karoténu a preukázalo sa zníženie začervenania spôsobeného UV žiarením.
Paprika, kiwi, citrusové plody a paradajky:
Sú bohatým zdrojom vitamínu C, silného antioxidantu, ktorý podporuje tvorbu kolagénu. Vitamín C tiež pomáha eliminovať voľné radikály , čím zmierňuje starnutie pokožky.
Mastné ryby (losos a tuniak), pečeň a celozrnné výrobky:
Koenzým Q10 (CoQ10) je látka podobná vitamínu rozpustná v tukoch, ktorú si telo vytvára a ukladá hlave v tukových tkanivách. Je to silný antioxidant, ktorý hrá dôležitú úlohu pri výrobe energie. V pokožke sa nachádza v epidermis (vonkajšia vrstva kože), kde pôsobí ako základná (počiatočná) bariéra pre oxidanty.
Voda
Dôležitá zložka tela, ktorá podporuje rovnováhu a funkciu tkanív. Nedostatok vody môže viesť k dehydratácií tkaniva, starnutiu a zápalu. Vzhľad pokožky na perách a končatinách je priamym odrazom stavu vlhkosti tela. Cieľom vypiť 2-2,5 litra vody môže výrazne ovplyvniť fyziológiu pokožky a podporiť jej hlbokú hydratáciu.
Zdroje:
Schagen SK, Zampeli VA, Makrantonaki E, Zouboulis CC. Discovering the link between nutrition and skin aging. Dermatoendocrinol. 2012;4(3):298-307.
Heinrich U, Stahl W, Tronnier H, Wiseman S. Dietary carotenoids contribute to normal human skin color and UV photosensitivity. J Nutr. 2002 Mar;132(3):399-403.
Alaluf S, Heinrich U, Stahl W, Tronnier H, Wiseman S. Dietary carotenoids contribute to normal human skin color and UV photosensitivity. J Nutr. 2002 Mar;132(3):399-403.
Palma L, Marques LT, Bujan J, Rodrigues LM. Dietary water affects human skin hydration and biomechanics. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015;8:413-421. Published 2015 Aug 3.
Cao C, Xiao Z, Wu Y, Ge C. Diet and Skin Aging-From the Perspective of Food Nutrition. Nutrients. 2020;12(3):870. Published 2020 Mar 24. Keen MA, Hassan I. Vitamin E in dermatology. Indian Dermatol Online J. 2016;7(4):311-315.