Top živiny pre žiarivú pleť

Naša pokožka, najväčší orgán v tele, odráža stav nášho vnútorného zdravia a starnutia. Som zástancom toho aby sa na tanieri objavovali potraviny, ktoré sú bohaté na vitamíny, karotenoidy a flavonoidy a mnoho ďalší rastlinných zložiek, ktoré majú antioxidačné vlastnosti a udržujú našu pleť žiarivú a mladistú. Tu sú niektoré z mojich obľúbených, ktoré by v tvojom jedálničku nemali chýbať.

Mandle, špenát a slnečnicové semienka:

Príjem vitamínu E v prírodnej forme pomáha chrániť pokožku proti voľným radikálom. Taktiež chráni pokožku pred negatívnymi účinkami spôsobenými UV žiarením, tým že pôsobí ako antioxidant. Vitamín E dodáva pokožke vlhkosť a tým ju udržuje hydratovanú.

Mrkva, tekvica, sladké zemiaky, mango a papája:

Vyššie uvedené ovocie a zelenina sú príkladmi antioxidantu B-karoténu, ktorý poznáme aj ako pigment, ktorý dodáva ovociu a zelenine oranžovú farbu. Beta karotén je taktiež antioxidant, ktorý chráni pokožku pred škodlivým UV žiarením. V štúdií so zdravými dobrovoľníkmi sa vykonávalo 12-týždňové perorálne podávanie beta-karoténu a preukázalo sa zníženie začervenania spôsobeného UV žiarením.

Paprika, kiwi, citrusové plody a paradajky:

Sú bohatým zdrojom vitamínu C, silného antioxidantu, ktorý podporuje tvorbu kolagénu. Vitamín C tiež pomáha eliminovať voľné radikály , čím zmierňuje starnutie pokožky.

Mastné ryby (losos a tuniak), pečeň a celozrnné výrobky:

Koenzým Q10 (CoQ10) je látka podobná vitamínu rozpustná v tukoch, ktorú si telo vytvára a ukladá hlave v tukových tkanivách. Je to silný antioxidant, ktorý hrá dôležitú úlohu pri výrobe energie. V pokožke sa nachádza v epidermis (vonkajšia vrstva kože), kde pôsobí ako základná (počiatočná) bariéra pre oxidanty.

Voda

Dôležitá zložka tela, ktorá podporuje rovnováhu a funkciu tkanív. Nedostatok vody môže viesť k dehydratácií tkaniva, starnutiu a zápalu. Vzhľad pokožky na perách a končatinách je priamym odrazom stavu vlhkosti tela. Cieľom vypiť 2-2,5 litra vody môže výrazne ovplyvniť fyziológiu pokožky a podporiť jej hlbokú hydratáciu.

Zdroje:
Schagen SK, Zampeli VA, Makrantonaki E, Zouboulis CC. Discovering the link between nutrition and skin aging. Dermatoendocrinol. 2012;4(3):298-307.

Heinrich U, Stahl W, Tronnier H, Wiseman S. Dietary carotenoids contribute to normal human skin color and UV photosensitivity. J Nutr. 2002 Mar;132(3):399-403. 

Alaluf S, Heinrich U, Stahl W, Tronnier H, Wiseman S. Dietary carotenoids contribute to normal human skin color and UV photosensitivity. J Nutr. 2002 Mar;132(3):399-403.

Palma L, Marques LT, Bujan J, Rodrigues LM. Dietary water affects human skin hydration and biomechanics. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015;8:413-421. Published 2015 Aug 3. 

Cao C, Xiao Z, Wu Y, Ge C. Diet and Skin Aging-From the Perspective of Food Nutrition. Nutrients. 2020;12(3):870. Published 2020 Mar 24.  Keen MA, Hassan I. Vitamin E in dermatology. Indian Dermatol Online J. 2016;7(4):311-315. 

Páčil sa ti článok? Podeľ sa oň!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Ďalšie články

Tipy na zmiernenie PMS syndrómov

Predmenštruačný syndróm (PMS) sa vo všeobecnosti vyskytuje v luteálnej fáze menštruačného cyklu (tesne predtým, ako žena dostane menštruáciu). Počas tejto doby môžeš pociťovať nepríjemné emocionálne i fyzické

Top živiny pre žiarivú pleť

Naša pokožka, najväčší orgán v tele, odráža stav nášho vnútorného zdravia a starnutia. Som zástancom toho aby sa na tanieri objavovali potraviny, ktoré sú bohaté na vitamíny,

5 dôvodov prečo prijímať sacharidy

Je smutné, že veľa ľudí má o sacharidoch zlú mienku a zámerne sa im vyhýba. Už dlho vládne mylné presvedčenie o tom, že zo sacharidov sa priberá. Tento